Hoşgeldiniz!

İlginç internet sitelerinin yanı sıra birçok güncel konuyla ilgili bilgi edinebileceğiniz siteme hoşgeldiniz...

23 Nisan 2008 Çarşamba

Melek Yatırımcı Kutsal'dır

Geçen hafta konuğumuz olan Arda Kutsal, e-ticaret girişimlerinin incelendiği webrazzi ve blogların bir çatı altında toplandığı blograzzi'nin kurucusu. Önümüzdeki dönemde de, crenvo adlı danışmanlık şirketiyle, melek yatırımlar yapmaya da başlayacak.
Melek yatırım diyince, aklınızda pek birşey belirmiyor olabilir, çünkü melek yatırımcılar, Avrupa'da yaygın olmasına rağmen, Türkiye'de çok yeni bir kavram. Aslında "Etkin girişim, sürekli gelişim" sloganıyla hizmet veren ve ortaklarını Koç Holding, Teknoloji Holding, Fiba Holding, Tahincioğlu Holding ve Akbank gibi büyük firmaların oluşturduğu Endeavor adlı melek yatırım şirketi, Türkiye'de önemli isimlerden biri. Melek yatırımcı ise, henüz hayata geçmemiş, ya da çok genç bir projeye, bilgi, tecrübe ve finansal anlamda destek veren firma demektir. Arda Kutsal, Crenvo'nun internet şirketlerine pazarlama, ürün, yönetim ve yatırım danışmanlığı yapmaktadır. Eğitim alanında ise Web 2.0 ve Enterprise 2.0 gibi konularda seminerler vermektedirler. Ayrıca Türkiye’de sosyal ağlar, potansiyel yatırım alanları ve Türkiye’de web girişimi satın alma trendleri gibi konularda da araştırmalar yaparak webrazzi'de topluyorlar. Melek yatırımları içinse şöyle diyor: "Crenvo‘nun melek yatırım desteği belirli dönemlerde açılacak başvuru süreleri kapsamında yönetileceği için kısa süre sonra açılacak başvuru dönemi için şimdiden hazırlık yapmak önemli olacaktır. Sağlanacak olan yatırım henüz hayata geçmemiş girişim fikirleri için geçerlidir. Herhangi bir konu kısıtlaması yoktur. Yatırım miktarının yanında know-how, ofis, eğitim imkanları da sağlanabilecektir. En önemli husus ise başvuruların kesinlikle iş planı ile yapılmasının beklenmesidir."
Arda Kutsal, melek yatırımlar yaparak, Türkiye'deki internet sektörünün gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
İnternetin gelişiminden bahsederken, web 2.0'dan bahsetmemek olmaz. Önceleri internet kullanıcıları, birilerinin ekran gerisinde hazırladığı içeriği okumak ve ona mahkum kalmak zorundaydı. Oysa web 2.0 ile bu tamamen değişti. İçeriği, kullanıcıların da hazırlamasına imkan veren tasarımlar gelişti. Web 2.o, sosyal ağ sitelerinin gelişmesine ve wikilerin, blogların ve folksonomilerin hayata geçmesine olanak sağladı. RSS ve güvenliğin artması da web2.0 ın hayatımıza getirdiği kolaylıklardan bazıları...
Arda Kutsal'a göre Türkiye web2.0'ın nimetlerinden yeterince faydalanmıyor. Wikipedia'ya bilgi giren de çok az. Sütü seven kamyoncu ve idare edemem anne, Türkiye'den çıkmış başarılı isimler. Belki Öykü&Berk'i de daha sonra kaset çıkarmaya kadar götürdüğüne göre, onları da başarılı birer internet kurdu sayabiliriz. Fakat mentos-cola gibi bir fikir henüz Türkiye'den çıkmadı.
Web 2.0'dan sonraki adım 3.0'da. Semantik, yani kullanıcıyı anlamaya, onu yönlendirmeye yönelik bir sistemle çalışacak olan web 3.0'dan sonrası ise sanırım internetin insanlarda içerik oluşturmaya başlaması olarak tanımlanabilecek reverse internet olarak adlandırılacak!

Hiç yorum yok: