Hoşgeldiniz!

İlginç internet sitelerinin yanı sıra birçok güncel konuyla ilgili bilgi edinebileceğiniz siteme hoşgeldiniz...

11 Nisan 2008 Cuma

İşi gücü bıraktım, çembere katıldım

Artık sosyal ortamlara girmeden, hatta evimizin dışına bile çıkmadan, yeni arkadaşlıklar edinip çevremizi genişletebiliyoruz. Hatırlayabildiğim en eski sosyal chat odası MIRC’dan, ve daha sonra chat programı ICQ’dan beri hepimiz bilgisayarlarımıza en yeni chat programlarını ekliyoruz. Skype ve MSN ile sadece yurtdışındaki arkadaşlarımızla değil, hergün gördüğümüz okul ya da iş arkadaşımızla da chat yapıyoruz. En yeni fotoğraflarımızı yükleyip albümler yayınlıyor, bizi tanıyan birilerini bulup listemize ekleyebilmek için sabahtan akşama profil profil geziyoruz. Peki ama bunun sonu nereye gidiyor?
Hepimiz artık bir, hatta birkaç “social network” üyesiyiz. Tüm amacımız, bizi tanıyan herkesi etrafımızda toplayıp, “ağ”ımızı genişletmek. Küçüklüğümüzden beri biriktirdiğimiz arkadaşlıkları, birer birer koyduk listemize. İşin duygusal tarafı tamam. Şimdi sıra işte!
Cember.net tam olarak sosyal network dünyasının chat’e doyduğu bir sırada ortaya çıktı. Yurtdışında internet alışkanlığı daha önce başlayıp daha önce olgunlaştığı için, linkedin.com ile bu noktaya daha erken bir tarihte varılmıştı. Artık insanlar bırakın gerçek hayatta, yıllardır listesinde olduğu halde bir kez bile konuşmadığı arkadaşlarından daha fazlasını umuyor internetten. Seri üretim devrinden sonra nasıl “uzmanlaşmaya” gidildiyse, sosyal network siteleri de artık bölgeye (bkz istanbul.net), ya da amaca özel (bkz cember.net).
Cember.net’in amacı, cv’inizi ve profilinizi yaratabilecek bir ortam oluşturarak, diğer üyeler sayesinde referans edinmeniz. İş arayanlar, ya da işine eleman arayanlar için güzel bir “iş çevresi genişletme” platformu. Kurucusu Çağlar Erol, Almanya’da çalışırken, yurtdışında linkedin.com ve xing gibi buna benzer siteleri fark ediyorlar ve Türkiye’ye dönüp bir ilki gerçekleştiriyorlar. Çağlar Erol ve Nihan Çolak Erol’un sıfırdan başlayan limited şirketlerini, 280,000 üyesi bulunan ve dünya devlerinden Xing’e 4.36 milyon Euro’ya satılacak kadar değerli bir şirkete dönüştürmelerinde büyük paya sahip olan altın öğüt: çalışmak, çalışmak, çalışmak…
Bunun dışında, Erol Çağlar’ın, başarılı bir e-ticaret şirketi kurmanın püf noktalarını şöyle sıralıyor:

1)Para kazandırır mı? İş yapar mı? Bu soruların cevabının “reklâm geliri” olmadığını düşünen Erol, sitesinde “altın üyelik geliri” modeliyle para kazanıyor. Üye olmak ücretsiz, fakat mesaj göndermek ya da arama yapmak istiyorsanız, altın üye olarak ayda belli bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor.

2) Bu işten nasıl çıkarım? “exit strategy”? Çağlar Erol, siteyi kurarken, en önemli noktalardan birinin bu işten çıkabilmenin yolu olup olmadığını görmekten geçtiğini söylüyor. Kendi sitesini kurarken, Türkiye’de, yurtdışındaki gibi değerli fakat küçük girişimlere sermaye desteği yapan “business angel”ların olmadığının farkındaydı. Büyük şirketler ve holdingler ise, %80 hisseden aşağısını almak istemiyorlar. Bu sebeple en iyi fırsatı bekleyen Çağlar ve Nihan Erol, Xing şirketinin satın alma isteğini geri çevirmeyerek 4.36 milyon Euro’ya sitelerini 2008 Ocak ayında sattılar. Bununla ilgili XING AG’nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Lars Hinrichs “Türkiye, Avrupa’daki en hızlı büyüyen ekonomilerden birine sahip. Karlı bir şirket olmasının yanında, cember.net’in bizim için diğer bir avantajı, kendini Türkiye’de kendini kanıtlamış bir marka olmasıdır. Cember.net ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz” derken, Erol Çağlar ise “XING, online profesyonel networking alanında birinci sınıf bir servis sunarak kısa sürede tüm dünyada milyonlarca üyeye ulaştı. Türkiye’nin en başarılı web uygulamalarından biri olan cember.net’le bu birlikteliğin Türkçe konuşan profesyonellere kuruluşundan bu yana yer veren XING açısından Avrupa’da çok önemli bir stratejik adım olduğunu düşünüyorum. Seçkin cember.net üye kitlesi için de bu katılım, çok daha geniş ve global bir topluluğun bir parçası olma, ve XING’in sofistike servislerinden yararlanma olanağı anlamına geliyor. Ben cember.net için de her zaman bir rol modeli olan bu güçlü platformun tüm cember.net üyelerine yeni uluslararası fırsatlar ve profesyonel yaşamlarında çok daha büyük başarılar sunacağına inanıyorum” diye açıklamada bulunmuş.

3) İşler beklediğiniz gibi gitmezse neler olabilir? Her yeni girişim gibi, internette yapılan şirket kurma girişimleri de para gerektirir. Eğer kendinizi iflasın eşiğinde bulmak istemiyorsanız, önceden yapılan hesaplamalar sonucu aylık ya da yıllık gelir hedefleri koyarak, hedefinize ne kadar ya da uzak olduğunuzu sürekli olarak ölçmelisiniz.

4) Kar elde edene kadar, kendinizi idare edecek bütçeniz var mı? Şirketi kurduğunuz ilk gün, hatta ilk ay, belki de bir yıl hiç kar elde edemeyebilirsiniz. İnternet siteniz gelir elde ediyor olsa da, kendi yatırımlarınızı ve maliyetlerinizi sıfırlayıp kara geçmeniz bir süre alacaktır. Bu sebeple Çağlar Erol ve eşi, 2 yıl kendilerine yetecek bir miktar parayı kenara koyduktan sonra ilk adımı atıyorlar.

5) Anonim şirket kurun. Çağlar Erol, yaptıkları en büyük hatanın, limited şirket kurmak olduğunu, anonim şirket kurmanın daha avantajlı olduğunu belirtiyor.

Şu an hala sadece 4 kişilik bir ofisle tüm işleri idare ettiklerini göz önünde bulundurarak, az sermaye ve ‘işi bile’ az sayıda insan ile hedeflerinize ulaşabileceğinizi unutmayın. Çağlar Erol’dan kendi işini kurmak isteyenlere bir de kitap önerisi: “How to Start a Startup? Paul Graham”.

Hiç yorum yok: