Hoşgeldiniz!

İlginç internet sitelerinin yanı sıra birçok güncel konuyla ilgili bilgi edinebileceğiniz siteme hoşgeldiniz...

17 Mart 2008 Pazartesi

Burada alıcı da çok satıcı da!

2 Mimar 1 Makina Mühendisi yan yana gelse ne yaparlar diye sorsanız, heralde aklımıza en son gelecek olan iş ‘açık artırma’ olurdu. Fakat 2001 senesinde, internet fırsatını görüp değerlendirecek kadar zeki olan üç arkadaş Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu ve Tolga Kabataş, bu işe el attılar ve Türkiye’nin dünyaca ün yapmış 1 numaralı açık artırma sitesini kurdular. Alışveriş yapmaya doyamıyor, aldığınız eşyaları kullanmadığınız halde koyacak yer bulamıyorsanız elinizi çabuk tutun, çünkü herşey neredeyse gittigidiyor!

2001 Şubat ayında açtıkları sitenin kodlamasından banka transferlerine kadar her işini kendileri yapan kurucularının yapmak zorunda olmadıkları tek bir iş vardı: sitenin ürün içeriğini hazırlamak. Siteyi hem ürün bulma, hem stok yapma derdinden kurtaran bu işi, sitenin üyeleri yüklendiler. Uzunca bir süre sadece koleksiyoncuların rağbet ettiği ve koleksiyon ürünlerinin çok satıldığı site, neyse ki yine koleksiyoncuların başka ürünlerini de satmaya karar vermesiyle çıkmaz döngüden kurtuluyor ve günümüzde aradığınız herşeyi bulabileceğiniz bir alışveriş sitesine dönüşüyor. Krizli yılları atlattıktan sonra kurumsallaşmaya başlayan gittigidiyor, 2003’te ilk ofisleriyle beraber ilk profesyonel çalışanlarını kodlama için işe alıyor, 2004’te pazarlama çalışmalarına bakacak duruma geliyor ve ntvmsnbc’ye daha sonra da televizyona reklam vermeye başlıyor. Günümüzde ise 172 çalışan, 1.8 milyon kayıtlı üye ve ayda 6 milyon tekil ziyaretçi ve “Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformu olarak, online ticareti, hayatın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek” misyonu ile kurumsal bir şirket haline dönüşmeyi başarmışlar.

İlk rakip Doğan Holding: pazaryeri.com. Üstelik güçlü gelen bir rakip; daha pazara ilk girdiği anda MSN ile anlaşma yaparak kanallarını genişletmiş. Tam o sıralarda, e-bay’in Türkiye’ye geleceği ve bir internet şirketine yatırım yapacağı konuşuluyor. İlk olmanın avantajını kaçırmamak için, hemen e-bay’le temasa geçiliyor ve gittigidiyor tanıtılıyor. 2006 başında Türkiye’ye gelen e-bay CEO’su Meg Whitman, çok etkileniyor ve Almanya e-bay ile temasa geçerek Türkiye pazarına yatırım yapmak istediğini belirtiyor. Hisselerin hepsini, çoğunu ya da azını alma opsiyonlarından, gittigidiyor emektarlarının isteği doğrultusunda e-bay sitenin azınlık hissesine ortak oluyor. Bu haber, tüm dünya basınında yer alarak global bir şirketin bir Türk internet şirketine ortak olması gibi bir “ilk”i, milyonlarca insana duyurdu. E-bay’in bu pazardaki deneyimini ve birikimini avantaj olarak gören kurucular, bir dünya devi olan e-bay’in hikayesindeki iniş ve çıkış noktalarını, 2 sene gecikmeli olarak kendi hikayelerinde de yaşadıklarını farkettiler.

Gittigidiyor.com’un liderliğini yaptığı öncülükler sadece bu kadar değil. İnternet sektörünün gelişmesine, uyguladığı İş Ortaklığı Programı ile yaklaşık 2500 üyesine her ay yüklü reklam bütçeleri ayırarak katkıda bulunmuştur. Açık artırmada alışveriş sepeti uygulaması (2007), alıcılara peşin fiyatına 3 taksit (2007) gibi dünyada ilklere imza attılar. Kurumsal bir şirket olmakla sosyal sorumluluk projelerini de birçok ünlü ve ünlü marka ile beraber yürüterek IKSV, Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı, Türk Kalp Vakfı, TOÇEV ve AÇEV’e satışlarla destek oluyorlar. Ayrıca, 2001 yılında kurucularına “mucit” ünvanını kazandıran “Güvenli Ticaret Ödeme Hizmeti” icadı, dünyada ilk defa uygulanan bir sistem olarak tarihe geçti. 4 adımda işleyen bu sistemde ilk adım alıcının gittigidiyor.com hesabına parayı yatırmasıyla başlıyor. Gittigidiyor’un güvencesi altında olan bu para, satıcının ürünü kargolaması ve alıcının eline geçtikten sonra satışı onaylamasıyla birlikte satıcının hesabına gönderiliyor. Taklit ürünü kontrolün imkansız olmasına rağmen alıcıya koşulsuz iade hakkı tanıyan site, bu güvenlik önlemleriyle, Türk halkının internet üzerinden ticarete ısındığını ve pazarın çok büyüdüğünü söyleyebiliriz.

Pazar büyüdükçe rakipler çoğaldı. Mynet’in nevaria’sı ve daha başka küçük ve büyük ölçekli yaklaşık 73-74 açık artırma sitesi açıldı. “Çöp ürün” diye ifade edilen kalabalığı önlemek için ilan verenlerin belli bir miktar para ödemek gibi bir kısıtı barındıran gittigidiyor.com’un, ne bu miktar ne de komisyon miktarı pazarın %90’ına hakim olmalarına engel olmamış. Çok alıcının ve çok satıcının bir arada olması sebebiyle çok fazla ürünün (yaklaşık 750,000) ve güvenli ödeme sisteminin bulunması dışında, kurucular, bu liderliği “network effect”e de bağlıyor. Çok satıcının olduğu yere çok alıcının gelmesi, ve tam tersinin de doğru olması sebebiyle, sitenin alıcıyı ve satıcıyı biri döngü halinde içine çekiyor ve diğer sitelere kaptırmıyor olması, bu sebepten.

Şirketin organizasyon yapısı temel olarak Operasyonlar ve IT departmanlarından oluşuyor. Operasyonlar Departmanı altında müşteri hizmetleri, ödemeleri kontrol eden güvenlik ve sahte alıcı, sahte satıcı ve küfürlü konuşma gibi istenmeyen durumları takip edip engelleyen risk yönetimi bulunuyor. Yaklaşık 17 sayfayı ortalama 8 dakika süreyle ziyaret eden müşterinin şikayetleri için günde yaklaşık 70 müşteri fişi açılıyor ve müşteriyle 3500 temas yaşanıyor. Makina parkı ve kod yazılımı gibi bölümlerin bulunduğu IT departmanının dışında, görsel grafik tasarım, İK, pazarlama ve muhasebe için de birer departman var.

DAHA BİTMEDİ…..

Site kurucularının en iyi fikri bulduklarını, artık köşelerine çekilip olan biteni izleyeceklerini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu işin know-how’ını bir kere kaptıktan sonra, yaratıcı fikirlerin bir arada olduğu bir gruba da sahip olduktan sonra, yeni sitelerin kapıları aralanmış bile. İnternette en büyük pazara sahip olan sektörleri seçmişler: arkadaşlık, video, haber ve alışveriş. Tabii bu pazarlara kendi özel imzalarını atmak için Istanbul.net, Ankara.net, izmir.net adında “şehre” göre arkadaşlık siteleri, uzmanları ve en kaliteli videoları birleştirdikleri uzmantv ve timsah.com, son dakika haberi için güncel.net şu anda online ve cimri.com adlı fiyat karşılaştırma sitesi de yolda.

Bu büyüyen dev’in dışında kalamam, kesinlikle bir parçası olmak istiyorum diyorsanız, kariyer.net ve yenibiris.com’dan iş ilanlarına başvurabilirsiniz!

Hiç yorum yok: